úterý 4. dubna 2017

Velikonoční sušenky s pařížským krémem

Říkáte, že máslové sušenky jsou samy o sobě fantastické a žádný krém není třeba? Máte vlastně pravdu. Ale když se v noci dlouhodobě budíte tak jako já ze sna s představou lžíce zabořené v úžesném extračokoládovém krému, tak je o něj prostě nemůžete připravit. No, a jednoduché velikonoční mlsání je rázem na světě!

Pařížský krém můžu na všem. Klidně bych si ho snad mazala i na chleba, kdyby mi nepřipadalo dost zvrácené, že takhle už jím máslo a džem. Fantastický recept mám od Reny z facebookové skupinky a hned když jsem ho dělala poprvé mi bylo jasné, že to bude jedna ze stálic. Každopádně ať už použijete jakýkoliv krém, nebo polevu, máslové sušenky mají jednu nespornou výhodu-jsou rychlé a nesmírně vděčné. Neznám snad nikoho, kdo by neocenil křeký máslový keks se špetkou citrónové kůry a cokoliv navíc už je jen příjemný bonus. Receptů na ně mám spoustu, většina z nich se ale drží osvědčené a původní kombinace 3 - 2 - 1 (3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru). Je ale pár obecných pravidel, která se při přípravě vždycky snažím ctít.























Pracovat se surovinami o pokojové teplotě.  A zvláště u másla se vyvarujte urychlování mikrovlnkou a podobně, na struktuře je to pak znát a sušenky pak mohou být tvrdší, než byste si přáli. Stačí nezapomenout a máslo vytáhnout klidně večer před pečením. 

Těsto "neutahat k smrti". Křehkosti sušenek dosáhnete spíš, když těsto nebudete zpracovávat přespříliš dlouho (i proto je dobré nemít máslo studené (které je naopak potřeba do listového těsta) - snáze a rychleji do něj zapracujete suché suroviny).

Před vykrajováním nechat těsto v lednici odpočinout.  30 minut, ale klidně i více. V troubě se vám sušenky nebudou tak snadno rozlévat a lépe drží tvar.

Místo celého vejce do těsta použít žloutek. Kompletním vejcem sice nic nezkazíte, každopádně díky žloutku bude těsto kompaktnější a chuť bohatší. Do křehkého pečiva proto dávám raději jen žloutky, celá vejce pak do třených buchet, zjednodušeně řečeno tam, kde toužím po nadýchané a vláčné struktuře. Ze zbylého bílků můžete vytvořit různé ozdobičky nejen na sušenky - stačí na 1 bílek jsem dala cca 180 g prosátého moučkového cukru, který postupně zašleháváme metlou. Pak už jen přídáme trochu citrónové šťávy, případně potravinářské barvivo. Za pomoci cukrářského sáčku tvoříme na pečicí papír různé ozdůbky (kytičky, kapičky,...) a necháme usušit. Na sušenku je pak můžete nalepit trochou rozpuštěné čokolády, nebo krému.

Každý má samozřejmě vlastní postup a zvyklosti, ale třeba se někomu hodí pár mých postřehů. Tak ať to peče! Vaše Zu 💜

























MÁSLOVÉ SUŠENKY

210 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
citrónová kůra
špetka soli
vanilkový cukr
1 žloutek

Máslo důkladně spojíme s cukrem, přidáme hladkou mouku se solí, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do sáčku a dáme na 30 - 60 minut do lednice. Rzválíme na tloušťku cca 5 mm a vykrajujeme tvary, které pečeme při 170 stupních asi 8-10 minut. Necháme vychladnout a zdobíme, případně můžeme ještě před upečení špejlí do sušenek vtisknout, co chceme. 

PAŘÍŽSKÝ KRÉM (podle Reny)

250 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády
3 lžíce kakaa
75 g krupicového cukru
125 g měkkého másla

Smetanu svaříme s kakaem a cukrem. Stáhneme z plotny a vmícháme nalámanou čokoládu tak, aby se rozpustila. Pak vnícháme na kostičky nakrájené máslo. Necháme při pokojové teplotě vychladnout a občas promícháme. Na noc dáme do lednice a před použitím šlehačem jen lehce promícháme. 


Žádné komentáře:

Okomentovat