čtvrtek 23. března 2017

Hrachová kaše s marinovanou paprikou a žampiony

Kdysi koloval takový vtip: víte proč nemají muži celulitidu? Protože je hnusná! No a stejně by si asi většina z vás odpověděla na otázku "proč si doma nevaříme hrachovou kaši". 😀 Je pravda, že k tomu, co si na talíři zošklivíme jako děti třeba právě ve školní jídelně, si hledáme cestu obtížně. Ale já se o to přece jenom pokusím. Tahle hrachová kaše, kterou doplní špetka skořice a místo mastné klobásy k ní patří marinovaná paprika a žampiony, totiž stojí za to. 

Popravě ač jsem byla dítě, které kromě játrové omáčky snědlo v jídelně pomalu i příbory a nohy od stolu, mám pochopení pro odpůrce toho, či onoho pokrmu. A přestože, když se hrachovka dobře dochutí, není o nic horší, než všeobecně oblíbená bramborová kaše, mám pár teorií na to, proč při zmerčení položky "hrachová kaše" na jídelím lístku většina školáku radši okamžitě přeskočí očima na další den a uleví si dovětkem "bleee":

❍ protože se na povrchu topila v oceánu z tuku cibulka osmažená do mrtva

❍ protože jakákoliv luštěnina děti většinou moc neláká, i kdyby k ní byl řízek

❍ protože prostě na talíři nevypadá sexy, příroda holt občas není spravedlivá, o tom každý asi víme své 😊

❍ nebo protože jednoduše v dané jídelně opravdu hnusná byla 😀

Přitom je to neskutečně vděčné jídlo: hrách není zrovna nejdražší a když ho dobře dochutíte, vystřelí vás až na Měsíc (pokud si párkrát přidáte, tak doslova...). Samozřejmě si k ní můžete dát uzeninu a zavzpomínat nostalgicky na jídelnové fronty u odpadkového kyblíku, ale pokud byste raději něco jiného, můžu vřele doporučit marinovanou papriku, kterou jsem "vypreparovala" z jednoho receptu Y. Ottolenghiho v knize Hojnost. Marináda je naprosto skvělá a s menšími obměnami ji asi budu používat do salátů i na další pečenou zeleninu. 

Takže "make mashed peas great again"! Vaše Zu


HRACHOVÁ KAŠE S MARINOVANOU PAPRIKOU

kaše:
250 g půleného žlutého hrachu
1-2 cibule
máslo/olej
1 vrchovatá lžice mouky
majoránka
1 velký stroužek česneku
kurkuma
špetka skořice
sůl
čerstvé mletý pepř

marinovaná paprika:
1 červená paprika
1 žlutá paprika
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce vody
1/2 lžičky cukru muscovado
2 lžíce octu balsamico
menší stroužek česneku

tymián
sůl

navíc: cca 8 žampionů

Alespoň jeden den předem si připravíme papriku: oba lusky očistíme, vydlabeme a rozčtvrtíme. Zlehka potřeme olejem a osolíme a dáme na plech s pečicím papírem slupkou nahoru. Pečeme asi 35 minut při 200 stupních, dokud slupka nezačne hnědnout a vytvářet puchářky. Pak dáme do misky, pokryjeme fólií a necháme vychladnout. Sloupneme slupku, nakrájíme na proužky a připravíme marinádu smícháním uvedených surovin. Promícháme s paprikou a uložíme do chladu. Večer před přípravou namočíme hrách.

Druhý den hrách slijeme, zalijeme novou vodou a vaříme neosolený doměkka. Před koncem varu si nakrájíme cibuli na proužky a zpěníme na tuku. Vodu z hrachu slijeme tak, aby zůstal lehce ponořen a rozmixujeme. Dochutíme kořením, prilosovaným česnekem a solí. Cibuli zaprášíme moukou a umícháme jíšku, kterou do kaše vmícháme a ještě lehce povaříme (zahušťovat ale nemusíme, pokud nechceme-stačí před rozmíxováním více zredukovat vodu v hrnci). Na závěr ještě očistíme a rozčtvrtíme žampiony, keré podusíme. Můžeme přidat pár proužků feferonky. Kaši podáváme s marinovanou paprikou a žampiony, případně sterilovanou okurkou. 


Žádné komentáře:

Okomentovat