sobota 4. února 2017

Rýžové lívance

Někdy nejdřív mluvím a pak přemýšlím. A podobně občas nejdřív nakoupím a pak řeším, co z toho vyrobit. Na balíček rýžové mouky sedal prach dobrých pár měsíců-koupila jsem si jí spíš ze zvědavosti, ale žádná pecka, co by z ní šla "uplácat" mě prostě nenapadala. Takže jak už to často bývá, ta nejlepší řešení jsou nakonec ta nejjednodušší. Rýžové lívance jsou nadýchané, bezlepkové a v mžiku hotové!

































Nezastírám, že obecně s bezlepkovým pečením moc zkušeností nemám. Celiak nejsem, fóbií z lepku netrpím a dobře vím, jaké umějí být bezlepkové mouky "potvory" (jak při pečení, tak při placení v obchodě), takže docela obdivuju každého, kdo se naučil s nimi bez větších problémů péct to, co pekl dřív. Nedávno jsem se ale mezi regály ve zdravé výživě nestačila divit, z čeho všeho se mouka vyrábí a prodává. Cizrnová, kukuřičná, nebo mandlová, to už asi není nic mimořádného, ale taková kmínová? Nebo teffová? Upřímně vůbec bych nevěděla, co s ní a jak se vůbec chová při pečení (takže máte-li zkušenosti, dejte vědět-jsem zvědavá). Konkrétně rýžovou jsem přihodila do objednávky chlebové mouky z Prodejny ve mlýně (není to sice zrovna "jídlo z blízka", protože je ve Veselí nad Lužnicí, na druhou stranu pro nás bez auta, co toužíme po větším podílu mouky ze mlýna jedno z těch lepších řešení). 


Ale abych se dostala k těm lívancům: nepotřebujete na ně nic zvláštního (a to je na rychlu snídani ideální stav) - rýžovou mouku, vejce, mléko, olej, rozpuštěné máslo, kypřicí prášek a cukr. Já přidávám ještě skořici, nebo trochu citrónové kůry.



Nejprve rozmíchám vejce s cukrem (kde to jde, používám tmavý muscovado-dodá moučníkům i krémům jemně karamelový nádech), přidám mléko a rozpuštěné povychladlé máslo. Můžete dát i olej, o to méně ho pak používám na smažení (úplně nasucho mi to nikdy moc nechutnalo, ale to už je na každém z vás). Nakonec stačí přisypat postoupně mouku s práškem do pečiva a skořicí a těsto je na světě. Pak stačí usmažit lívance-ti štastnější na lívaněčníku, my ostatní "na lajdáka" na klasické pánvi :).


Máte rázem hebkou, nadýchanou snídani, kterou skvěle doplní oblíbená zavařenina a v mém případě ještě zbytek úžasné omáčky ze slaného karamelu (Bůh žehnej Votre Plaisir!). Tak všem dobrý sladký víkend! Vaše Zu.

RÝŽOVÉ LÍVANCE /na cca 20 ks/

200 g rýžové mouky
250 - 300 ml mléka
2 vejce
2 - 3 lžíce cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rozpuštěného másla
skořice

Vejce důkladně rozkvedláme s cukrem. Přimícháme povychladlé máslo a mléko. Nakonec přimícháme mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Těsto by mělo být středně tekuté (podle ptořeby tedy dosypeme mouku, nebo přidáme tekutinu). Lžící tvoříme lívance na pánvi s rozpáleným olejem a smažíme z obou stran. Podáváme se zavařeninou, ochuceným tvarohem, nebo sladkou pomazánkou dle chuti.




Žádné komentáře:

Okomentovat